WORLD FOOD SAFETY DAY

Den 7 juni 2025 uppmärksammade Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) och Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) den årliga Världslivsmedelssäkerhetsdagen (World Food Safety Day), instiftad av FN för att öka medvetenheten om vikten av säker mat. Årets tema är ”Food Safety: Science in Action”, vilket understryker vetenskapens avgörande roll i att identifiera, förebygga och hantera risker inom livsmedelssäkerhet .who.int

EFSA deltar aktivt i detta initiativ genom kampanjen #Safe2EatEU, som syftar till att öka konsumenternas medvetenhet om livsmedelssäkerhet och främja vetenskapligt baserade beslut . ECDC bidrar med expertis inom smittskydd och övervakning av livsmedelsburna sjukdomar, vilket är avgörande för att snabbt identifiera och hantera utbrott .efsa.europa.eu

Dagen tjänar som en påminnelse om att livsmedelssäkerhet är ett gemensamt ansvar som involverar myndigheter, producenter och konsumenter. Genom att främja goda hygienrutiner och vetenskapligt grundade åtgärder kan vi minska risken för livsmedelsburna sjukdomar och skydda folkhälsan.

Vi på BGHR vill i år lyfta problematiken med det är rigorösa hygienkrav och hög efterlevnad i första delen av livsmedelskedjan men sedan när man släpper inte gäster på en restaurang eller kunder i en butik har man lägre nivå på hygienlösningar än många kontor, skolor och industrier.

Vem har köpt en avokado utan att klämma på den? Fler touch screens för beställning eller val av frukt, delade ytor, kundvagnar mm.

Brister på hygien inkluderar:

  • Desinfektionsstationer vid entréer till livsmedelsbutiker, hotell och restauranger som är ur funktion, tomma eller i vissa fall ohygieniska .
  • Bufféer där tänger används för att ge intryck av hygien, men där dessa hanteras av många gäster utan tillräcklig rengöring mellan användningarna och det de facto istället skulle varit mer hygieniskt att alla tog i sin egen kaka istället för att alla ska ta i samma tång.
  • Brist på beröringsfria lösningar, vilket ökar risken för kontaminering vid hantering av livsmedel och utrustning.
  • Reklam på hemsidan för hotell och restauranger hur säker platsen är att besöka pga desinfektion – i verklingheten saknas helt hygien för gästerna.

För att förbättra den faktiska hygienen och minska risken för smittspridning är det viktigt att:

  • Underhålla och kontrollera hygienutrustning regelbundet för att säkerställa funktionalitet.
  • Erbjuda gästerna samma hygien som personalen
  • Implementera beröringsfria teknologier där det är möjligt.
  • Övervaka och följa upp hygienrutiner för att säkerställa efterlevnad.

Genom att fokusera på verkliga, effektiva hygienåtgärder snarare än symboliska gester kan vi skapa en säkrare livsmedelsmiljö för alla.

I svensk media har matkedja efter matkedja uppmärksammats pga snusk och även i vissa fall pga många matförgiftningar. En av kedjorna hade instruerat personalen att hygienlösningarna de hade var endast för gästerna, inte personalen. Det förekommer alltså även det omvända – att man satsar på synlig hygien men att det inte får användas av personalen. I s

amtal med ägaren till kedjan berättar han att man funderat på att sluta helt med hygienlösningen nu när pandemin ”är över”. Vi på BGHR försöker arbeta för en förebyggande rimlig nivå på hygien för att undvika fler pandemier – snarare än att glömma dem genom att sluta med hygien – som i sin tur ökar risken för fler.

Fotot är taget några kilometer från ECDC:s huvudkontor. (Notering företaget på bilden har idag bytt till en beröringsfri, alkoholfri lösning för kunderna).