Igår träffade BGHR Naturvårdsverkets Åsa Stenmarck för att diskutera vårt perspektiv på hur plastkonsumtionen kan minskas och materialåtervinningen kan öka genom att använda mer hållbara kemikalier inom hygiensektorn.

Vi lyfte fram att Sverige har den mest bristfälliga vägledningen i Europa när det gäller hantering av farliga kemikalier som avfall. Dessutom påpekade vi det orimliga i att kommuner och regioner köper stora mängder etanolbaserad desinfektion som, efter att ha lagrats i beredskap utan att användas, bränns upp. Detta är inte bara långt ifrån en cirkulär ekonomi – det är inte ens en linjär ekonomi. Det är en ineffektiv och ohållbar process där resurser tas från naturen, slösas bort och sedan orsakar ytterligare utsläpp vid förbränning. Förutom de miljömässiga konsekvenserna är det också en kostsam lösning. Plast som bränns bidrar till ett betydande fossilt avtryck.

Genom att välja mer hållbara kemikalier skapas bättre förutsättningar för en verkligt cirkulär ekonomi.

Vi presenterade också vår kampanj THINK GREEN (i rosa), där vi utbildar om den omfattande påverkan farliga kemikalier har under hela sin livscykel. Vi betonade vikten av att hantera dessa ämnen korrekt, även i det lilla, för att förebygga stora miljökatastrofer.

Åsa fann det intressant att höra vårt perspektiv från branschen och konstaterade att situationen verkar liknande i andra sektorer. Där finns redan innovationer och hållbara möjligheter, men på grund av upphandlingsprocesser och befintliga strukturer når lösningarna inte ut på marknaden.

Vi lyfte även fram ett problem som vi anser kräver en lösning på EU-nivå och att kommissionen nu utvärderar vårt förslag. Leverantörer av hygienprodukter binder sina kunder med låsta plastsystem, vilket resulterar i ineffektiva förpackningar som är svåra att tömma, onödigt plastavfall vid byte av hundratals eller tusentals dispensrar, samt att befintliga väggmonterade system ofta kastas bort. Detta motverkar dessutom EU:s mål om 3R: Reduce, Reuse, Recycle.

Den bristande efterlevnaden och tillsynen av svensk lagstiftning när det kommer till farliga kemikalier var också något vi lyfte (Märkning, Arbetsmiljö, Avfall, Hantering, Lagring) osv.

Presentationen vi delade med Åsa finns att ladda ner här. Artiklar om aktuella ämnen nedan.