Det finns flera olika typer av desinfektionsmedel, där etanolbaserade produkter är de vanligaste. Även om etanol kan vara effektiv mot många mikroorganismer, har den begränsad verkan mot mer komplexa virus. Därför finns det alkoholfria alternativ som kan vara betydligt mer effektiva i vissa situationer.
Under säsongen för norovirus, som orsakar vinterkräksjukan, blir frågan om rätt desinfektionsmedel särskilt aktuell.
I tidningen Må Bra delar virologen och forskaren Niklas Arnberg med sig av sin expertis. Arnberg, som även är generalsekreterare för Virus- och Pandemifonden, understryker hur avgörande god handhygien är för att förebygga och minska spridningen av infektioner.
Vanlig handsprit fungerar inte mot vinterkräksjuka, så tvätta händerna med tvål och vatten eller använd alkoholfritt desinfektionsmedel – som faktiskt biter på vinterkräksjukevirus.
Virus- och Pandemifonden fokuserar på forskning och förebyggande insatser för att hantera framtida hot mot folkhälsan. Med ett nätverk bestående av 250 virologer och forskare arbetar fonden för att öka kunskapen om virus och deras potentiella konsekvenser, samtidigt som de stödjer viktig forskning inom området.
På BGHR lägger vi stor vikt vid att sprida kunskap om smittskydd och hur olika typer av desinfektion kan bidra till att minska antalet infektioner. Genom att öka medvetenheten hos våra kunder hjälper vi dem att välja lösningar som är både mer effektiva och hållbara – antingen genom att verka mot ett bredare spektrum av patogener eller genom att erbjuda ett långvarigt skydd, exempelvis genom formuleringar som inte avdunstar utan fortsätter att verka även efter att de torkat in.
https://www.mabra.com/halsa/smittar-magsjuka-innan-det-bryter-ut/10749448