Mattias Öberg, toxikolog och forskare på Karolinska Institutet, har släppt en bok som handlar om riskerna med PFAS och hur de redan var kända på 1960-talet.

Ingen tog på den tiden forskaren Hans Palmstierna på allvar utan det skulle dröja flera decennier innan ämnena började regleras. Påverkan på människor och miljö har varit omfattande. Kostnaderna för att hantera det är enorma.

BGHR kopplar användningen av lösningsmedel i arbetsmiljöer till ökade risker med frisättande av PFAS.

Dropp och spill av etanolbaserad handdesinfektion kan bidra till nedbrytning och frisättning av PFAS-ämnen i arbetsmiljön

Etanolen kan då bidra till att små mängder PFAS-ämnen börjar migrera eller frigöras, särskilt vid samtidig mekanisk nötning eller uppvärmning. Det innebär att en till synes vardaglig arbetsrutin, som desinfektion av händer eller ytor, i vissa fall kan bidra till en ökad spridning av PFAS i arbetsmiljön – särskilt över tid.

Detta understryker vikten av att både granska vilka material som exponeras för lösningsmedel och att utvärdera alternativa handhygienprodukter där det är möjligt, särskilt i känsliga miljöer.

Beställ boken hos Bokus här!

Mattias Öberg på Linkedin:

https://www.linkedin.com/in/mattiasoberg

Intressant reportage av Sveriges Radio:

https://www.sverigesradio.se/artikel/kand-svensk-forskare-varnade-for-pfas-redan-pa-1960-talet

Studie av EPA som visar att lösningsmedel frisätter PFAS

https://www.epa.gov/system/files/documents/2022-09/EPA%20PFAS%20Container%20Leaching%20Study%2008122022_0.pdf