Ett viktigt steg i omställningen till mer cirkulära lösningar inom kemikalier, samt för företagens efterlevnad av svensk och EU:s lagstiftning kring kemikalier behöver farorna med en kemikalie annonseras vid överlåtelsen. Vi noterar att LYRECO nu har uppdaterat sin shop med farosymbolerna för handsprit. Flera nya faror är föreslagna för etanol som ECHA kommer att besluta…
Vi deltar i ett späckat schema på seminarier, möten och mingel. Vi träffar bland annat inköpscentraler, beslutsfattare, politiker, patienorgansationer och branschföreningar. Sakfrågor vi driver i år: 1. Hygien – lika naturligt att förebygga som bränder (reglering av hygien på offentliga platser likt krav på brandsäckare). Fler dör av infektioner pga virus och bakterier sprider sig…
Avfall Sverige debatterar i Västerbottenkuriren gällande felsortering av avfall som kostar kommunerna pengar. Kostnader som producenterna skulle tagit om hanteringen varit korrekt. https://www.vk.se/2025-06-09/debatt-all-kallsortering-bor-vara-lika-mycket-vard-ffeda Det är rimligt men kommunerna behöver även vara ett föredöme och inte fuska i sin egen hantering av avfall. Idag hanteras den största mängden hygienprodukter som ofarligt avfall i plastfraktionen (och behöver…
Danska Indenrigs- og Sundhedsministeriet har släppt en plan med 21 konkreta punkter för att motverka antibiotikaresistens. En av punkterna handlar om hygien, där fokus ligger på utbildning och upplysning om vikten av god hygien. Vi efterlyser mer konkreta åtgärder inom detta område, särskilt med tanke på att hygien är ett av de mest effektiva sätten…
Den 7 juni 2025 uppmärksammade Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) och Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) den årliga Världslivsmedelssäkerhetsdagen (World Food Safety Day), instiftad av FN för att öka medvetenheten om vikten av säker mat. Årets tema är ”Food Safety: Science in Action”, vilket understryker vetenskapens avgörande roll i att identifiera,…
I samhällsdebatten och mediebevakningen ser vi ett tydligt mönster: det är antingen risk eller ingen risk, fara eller trygghet, av eller på. När en smitta uppmärksammas – då är det full fokus. När den inte längre dominerar nyhetsflödet – då glöms den bort. Men verkligheten är mer komplex än så. Virus är inte något som…
I takt med att säkerhetskraven på publika byggnader som köpcentrum, hotell och evenemangsarenor skärps, blir det allt viktigare att granska varje aspekt av fastighetens riskbild – även sådana som traditionellt hör hemma inom städ och hygien. En aspekt som sällan diskuteras, men som kan ha stor påverkan på brandsäkerheten, är användningen av brandfarliga kemikalier i…
I tider av ökad medvetenhet om smittskydd, arbetsmiljö och klimatpåverkan är det förvånande att Sverige ännu inte har infört regleringar eller styrmedel för att begränsa användningen av så kallade flyktiga organiska föreningar (VOC) i hygienprodukter. Dessa ämnen förekommer ofta i hand- och ytdesinfektion, särskilt i produkter baserade på alkohol, och utgör en rad problem ur…
Inom vården konsumeras stora mängder engångsartiklar, där patient- och personalsäkerhet naturligtvis är viktiga argument. Men har vården verkligen tänkt hela vägen när man nu vill minska antalet engångsplasthandskar, som exempelvis i Region Stockholm står för hälften av förbrukningen? Det som riskerar att hända är att personalen istället börjar använda mer etanolbaserad handdesinfektion, trots att denna…
Artikeln i TN (Tidningen Näringslivet) den 27 maj 2025 belyser det växande missnöjet bland vissa industriaktörer kring EU:s arbete med att fasa ut skadliga kemikalier, inklusive ämnen som används i traditionella hygienprodukter såsom handsprit. Från BGHR:s perspektiv är detta en väntad och i grunden välkommen utveckling – en del av EU:s ambitiösa kemikaliestrategi för att…