Under parollen ”FAR & FLYG” samlades en bred mix av intressenter inom transport, lokala företag och andra aktörer i Ljungbyhed för ett unikt nätverksevent. Syftet var att skapa dialog, dela insikter och stärka samarbetet mellan näringslivet och offentliga aktörer.
Keynote speaker för dagen var Mattias Goldmann, initiativtagare till 2030-sekretariatet, som arbetar för att Sverige ska nå sina klimatmål genom fossilfria transporter. Hans insikter och engagemang satte tonen för samtalen om hur vi kan snabba på omställningen genom smartare lösningar, regelverk och samverkan mellan näringsliv och politik.
Dagen bjöd på inspirerande samtal om framtidens infrastruktur, logistik och hur vi kan främja en mer hållbar transportsektor. Företagare, branschföreträdare och representanter från näringslivsstöd diskuterade gemensamma utmaningar och möjligheter, där allt från tekniska innovationer till regelverk och finansiering togs upp.
Ljungbyhed, med sin historiska koppling till flyg och transport, var en perfekt plats för detta möte. Genom att samla nyckelpersoner på en gemensam plattform öppnade vi dörrar för nya samarbeten och framtida satsningar.
Dagens moderator, Jonas Öste Klevhag, förklarade att namnet på eventet valts för att man ville ta avstånd från de domedagsprofetior som ofta omger klimatdebatten och istället fokusera på det som går att göra med en positiv inställning till omställningen.
En polariserad debatt om omställning och klimat
En reflektion som dök upp under dagen är att klimatdebatten ofta blir väldigt polariserad. Det är få som gillar exempelvis Trump, som nämndes under diskussionerna – antingen har man en MAGA-keps eller inte. Men är det verkligen så enkelt – svart eller vitt? Vad har vi själva gjort för att bidra till omställningen? De flesta verkar idag vara överens om att vi inte kan förlita oss på att andra, som Trump, ska lösa klimatproblemen. Det kanske är dags att börja gräva där vi står, och det gäller även för oss inom näringslivet.
Omställning inom vår bransch
Inom vår bransch handlar omställningen till en mer hållbar framtid om konkreta åtgärder som att ersätta farliga kemikalier med gröna alternativ, hantera farliga kemikalier korrekt i avfallshanteringen och se till att styrmedel för miljöskydd efterlevs. Det handlar också om att säkerställa att farliga kemikalier hanteras korrekt för att skydda arbetsmiljön och undvika onödiga risker.
Att ställa om kräver åtgärder på alla nivåer och inom alla områden. Det handlar om att ta ansvar och börja med det vi själva kan påverka, där vi står. Den här förändringen är inte bara nödvändig för klimatet, utan också för vår egen säkerhet och framtida hållbarhet.
BGHR representerades av Anders Karlsson.
Hur hänger då kemikaliebranschen och transportsektorn ihop?
- Minskade transporter av farligt gods
- Transport av kemikalier innebär ofta onödiga utsläpp, särskilt vid hantering av farligt gods (ADR-transporter). Genom att ställa om till grönare kemikalier kan vi minska behovet av dessa transporter, vilket både gynnar klimatet och ökar säkerheten på vägarna.
- Hygien och hållbara alternativ i transportsektorn
- Hygien är en viktig del av transportbranschen, och många företag utrustar sina fordon med desinfektionsmedel för förare. Ett exempel är Skånetrafiken, som har infört alkoholfri desinfektion i sina bussar för att skona inredningen och undvika skador på rattar, knappar, läder och plast. Lösningsmedelsbaserade hygienprodukter har visat sig orsaka onödigt slitage på fordonens interiör.
- Alkolås och kemikalier – en oväntad koppling
- Lättflyktiga kemikalier, som etanolbaserade produkter, kan orsaka problem med alkolås. När etanol avdunstar i kupén kan det mätta bränslecellen i låset vilket förkortar livslängden på mätutrustningen och kan även i värsta fall utlösa en felaktig spärr. Detta skapar en negativ inställning till alkolås, trots att det är ett av de viktigaste verktygen för att nå nollvisionen i trafiken.
- Brandrisker vid transport av brandfarliga vätskor
- Transport av brandfarliga kemikalier innebär även en förhöjd brandrisk. Ett exempel på detta var lastbilen med handsprit som började brinna under färd norr om Göteborg. Föraren lyckades stanna i tid, men branden spred sig till den intilliggande skogen när handspriten rann ut. Genom att ersätta brandfarliga kemikalier med säkrare alternativ kan vi minska dessa risker avsevärt och förbättra arbetsmiljön för förarna.
MHF:s testbil på plats skyltar om visionen. För att närma oss den är ett steg att undvika alkohol även i desinfektionsprodukter i fordon.
