Barn, farliga kemikalier och framtidens val
Barn har idag ingen möjlighet att själva påverka vilka kemikalier de exponeras för i sin vardag – ansvaret ligger hos vuxna att fatta genomtänkta beslut å deras vägnar. Samtidigt är det barnen som kommer att forma framtidens samhälle som beslutsfattare, konsumenter och innovatörer. Därför är det viktigt att de redan från tidig ålder får en grundläggande förståelse för hur man hanterar och resonerar kring farliga kemikalier. Fokus i utbildningen bör vara att ersätta kemikalier som är klassificerade med faror med lösningar som är oklassificerade för att minska risker för människor och miljö.
Att förstå riskerna med kemikalier handlar inte bara om att lära sig att använda produkter rätt. Det handlar också om att ifrågasätta varför vissa kemikalier överhuvudtaget används och om det finns bättre alternativ. EU:s kemikaliestrategi lyfter fram vikten av substitution – att ersätta farliga ämnen med säkrare alternativ. Denna princip bör vara en självklar del av undervisningen för barn, så att de lär sig att säkerhet inte enbart handlar om skyddsåtgärder, utan också om att göra smartare val från början.
Kemikalieinspektionens information till skolor och förskolor om farliga kemikalier:

https://www.kemi.se/rad-till-privatpersoner/material-till-skola-och-forskola
Genom att tidigt ge barn kunskap om farliga kemikalier och deras påverkan på hälsa och miljö, skapar vi en generation som inte bara accepterar de val som görs åt dem idag, utan som själva kan driva på en mer hållbar och säker utveckling i framtiden.
Vi skickar därför ett förslag till KEMI om uppdatering av hemsidan för att passa mer in i en cirkulär och hållbar ekonomi med färre farliga kemikalier.