Rätt produktval av konsumenter är avgörande för en fossilfri hygien och rengöringsbransch.

Traditionellt har kemikalier sålts genom att ”ju högre koncentration desto mer valuta för pengarna”. Nu handlar det istället om att kunna köpa produkter som fyller vårt behov men som innehåller så lite kemikalier som möjligt.

Enligt EU:s nya kemikaliestrategi är det medvetna kunder som ska driva omställningen.

Därför är det viktigt att farliga kemikalier märks tydligt och att informationen framgår till kunderna innan man väljer produkt.

En ny striktare ändringsförordning publicerades den 10:e december av ECHA, den europeiska kemikaliemyndigheten. Regelverken börjar gälla inom 18-24 månader.

1. Förbättrad konsumentinformation

  • Vad innebär ändringen?
    Företag som säljer kemikalier online måste nu säkerställa att farosymboler och annan faroinformation tydligt framgår på webbplatser och andra digitala plattformar vid överlåtelse av kemikalier, inte bara på produktetiketter.
  • Hållbarhetsaspekt:
    Detta ger konsumenter bättre möjlighet att göra informerade val. Genom att tydligt visa riskerna kan fler välja miljövänligare och mindre skadliga alternativ. I EU:s kemikaliestrategi framgår det att det är medvetna kunder som ska driva omställningen genom hållbara val, då är märkningen central. Alla kemikalier är i princip ohållbara i höga koncentrationer och genom att då välja produkter med färre eller inga faromärkningar kan kunderna bidra till minskade utsläpp utan att vara insatta i detalj gällande kemikalierna.

2. Ökad transparens för företag

  • Vad innebär ändringen?
    Kraven gäller även vid överlåtelse mellan företag (B2B), vilket innebär att hela leveranskedjan nu blir skyldig att kommunicera farorna tydligt.
  • Hållbarhetsaspekt:
    Det tvingar företag att vara mer medvetna om kemikaliers påverkan och kan uppmuntra till att fasa ut farliga ämnen i favor av hållbara alternativ, vilket stärker en cirkulär ekonomi.

3. Större ansvar för e-handelsplattformar

  • Vad innebär ändringen?
    E-handelsplattformar som säljer kemikalier får ett större ansvar att säkerställa att faroinformation visas korrekt.
  • Hållbarhetsaspekt:
    Plattformar kan påverka både utbud och efterfrågan genom att lyfta fram hållbarare kemikalier och underlätta för företag att följa reglerna.

4. Minskad risk för felaktig användning

  • Vad innebär ändringen?
    Genom att farosymboler och texter tydligt kommuniceras online, minskar risken för att användare hanterar kemikalier felaktigt på grund av bristande information.
  • Hållbarhetsaspekt:
    Minskar skador på miljö och hälsa som kan uppstå vid felaktig användning eller hantering av kemikalier.

5. Stärkt tillsyn och efterlevnad

  • Vad innebär ändringen?
    Tydligare regler gör det lättare för tillsynsmyndigheter att kontrollera efterlevnad och vid behov ingripa vid brister.
  • Hållbarhetsaspekt:
    Strängare tillsyn kan påskynda övergången till giftfria och hållbara kemikalier.

Sammanfattning

Ändringen av CLP-förordningen bidrar till ökad transparens och ansvarstagande i hantering och försäljning av kemikalier. Ur ett hållbarhetsperspektiv stärker detta konsumentskyddet och uppmuntrar en övergång till mindre miljöskadliga alternativ, vilket är i linje med EU:s kemikaliestrategi för hållbarhet.

CLP – Nya regler för märkning av farliga kemikalier

https://www.kemi.se/lagar-och-regler/lagstiftningar-inom-kemikalieomradet/eu-gemensam-lagstiftning/clp-forordningen/uppdaterad-clp-forordning

https://echa.europa.eu/sv/guidance-documents/guidance-on-clp


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *