Vi granskar regelbundet företags hållbarhetsrapporter med särskilt fokus på hur dessa förhåller sig till faktisk användning och hantering av kemikalier men i detta fallet hur de kemiska produtkerna marknadsförs och säljs.

Det är tyvärr inte ovanligt att vi upptäcker betydande diskrepanser mellan hur verksamheten i praktiken bedrivs och hur den rapporteras i hållbarhetsdokumentation.

Mot bakgrund av vår tidigare kontakt med miljörevisor Lena Jönsson på RISE, bland annat i samband med Lisebergs vilseledande marknadsföring om utfasning av farliga kemikalier, vill vi nu uppmärksamma motsvarande frågeställningar rörande Lyrecos hållbarhetsrapport och dess faktiska tillämpning i verksamheten.

Liseberg marknadsför sig på sin hemsida som världens hållbaraste nöjespark och berättar på hemsidan att man fokuserar på att fasa ut farliga kemikalier till förmån för miljö och människor. Under pandemin köpte man utan gällande tillstånd, trots tillståndsplikt upp ett lager med 12 000 liter handsprit (33 pallar som förvaras inne i parken) för ca 1.6 MSEK som gick ut i datum 2 veckor efter leveransen (när parken var stängd). Ingen av produkterna har hanterats som farligt avfall enligt dokumentation. Hållbarhetsmarknadsföringen strider tydligt mot EU:s green claims.

”Green Washing” inom kemikalier bör handla om att använda grönare kemikalier för att tvätta sig inte att marknadföra sig som hållbar när man inte är det. – Anders Karlsson, Initiativtagare BGHR

Vi har nu gått igenom hållbarhetsrapporten från Lyreco, som har en dominerande ställning på den svenska marknaden för kontors- och hygienprodukter, inklusive genom omfattande avtal med kommuner, regioner och upphandlingscentraler såsom Adda.

EU:s kemikaliestrategi betonar att övergången till grönare kemikalier ska drivas avhållbarhetsmedvetna konsumenter. Samtidigt har distributörerna en nyckelroll, eftersom det i stor utsträckning är de som avgör vilka valmöjligheter kunderna faktiskt möts av i butikerna.

Vi bifogar i detta brev en rad konkreta observationer (punkterna 1–8), där vi bedömer att det föreligger väsentliga avvikelser mellan:

  • Den bild Lyreco förmedlar i sin hållbarhetsrapport (bl.a. enligt ISO 26000:2021 enligt egendeklaration),
  • Och de handlingar, sortimentsbeslut och interna styrningar som kan observeras i praktiken.

Vi anser att dessa avvikelser bör utredas utifrån om de står i strid med:

  • EU:s kemikaliestrategi för hållbarhet (”Chemicals Strategy for Sustainability”)
  • EU:s Green Deal
  • FN:s globala mål för hållbar utveckling (SDG)
  • Principerna för rättvis och öppen marknadspraxis inom offentlig upphandling.
  • Miljöbalken

Revisorn har återkopplat gällande våra synpunkter och noterat att det finns grund att ta upp avvikelserna med LYRECO:s ansvariga.